Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 02 augustus 2000 Werkloosheid eurozone daalt gestaag verder

BRUSSEL - De werkloosheid in het eurogebied is in juni op het laagste niveau in acht jaar tijd uitgekomen. De industriŽle productie in de elf eurolanden groeit gestaag verder, zij het in een iets lager tempo. Dit blijkt uit cijfers die dinsdag bekend zijn gemaakt. Volgens het Europese statistische bureau Eurostat daalt de werkloosheid in het eurogebied zeer gestaag. Sinds januari van dit jaar is de werkloosheid maandelijks met steeds 0,1 procentpunt gedaald. In juni is de werkloosheid op 9,1% van de beroepsbevolking in de eurozone uitgekomen, het laagste niveau sinds juli 1992. Vergeleken met een jaar geleden is de werkloosheid met 0,8 procentpunt gedaald. Van de negen eurolanden waarvan het werkloosheidspercentage over de maand juni bekend is gegevens over ItaliŽ en Nederland ontbreken is alleen in Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg een werkloosheidsdaling in juni achterwege gebleven. In deze landen is de werk≠loosheid stabiel gebleven.

In de andere landen van de Europese muntunie was sprake van een da≠ling. Spanje, waar het werkloosheids≠percentage daalde van 14,4% in mei naar 14,1%, kampt nog steeds met de grootste werkloosheid. Luxemburg met een onveranderd werkloosheidspercentage van 2,2, kent de minste arbeidsmarktproblemen. Nederland is het enige euroland waar vanaf april de werkloosheid eveneens onder de 3% ligt.

Spanje, Frankrijk (9,6%), Finland (9,7%) en ItaliŽ (10,7% in mei) zijn de vier landen met een bovengemiddelde werkloosheid. De werkloosheid in de Europese Unie (het eurogebied plus Denemarken, Zweden, Groot-BrittanniŽ en Griekenland) komt volgens de Eurostatcijfers in juni op 8,4% van de beroepsbevolking, eveneens 0,1 procentpunt lager dan in de voorafgaande maand.

Volgens een peiling onder vijftienhonderd inkoopmanagers uit het eurogebied is de industriŽle productie in juli verder toegenomen, zij het dat het groeitempo iets is vertraagd ten opzichte van juni. De zogenoemde Reutersindex van inkoopmanagers daalde van 59,5 in juni tot 59,2 in juli. Een waarde van boven de 50 duidt op een groeiende activiteit in de marktsector, een waarde daaronder wijst op krimp. De industrie heeft in juli, zo blijkt uit deze stemmingspeiling, nog steeds een sterke productiestijging doorgemaakt. Minder te spreken waren de inkoopmanagers over de prijsstijging van grondstoffen.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl