Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 01 augustus 2000 Olie blijft krik onder afzetprijzen industrie

AMSTERDAM - De prijzen die de industrie aan haar afnemers in rekening brengt, zijn sinds juni vorig jaar met 13% gestegen. Gerekend over een maand, van mei naar juni van dit jaar, bedroeg de prijsstijging 0,7%.

De hogere prijzen worden vooral veroorzaakt door duurdere stookolie en benzine, zo blijkt uit een maandelijks overzicht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens het bureau is het prijsniveau van de aardolie industrie sinds juni vorig jaar verdubbeld. De stijging van de olieprijs weerspiegelt zich in de scherp hogere prijzen die de industrie betaalt voor zijn grondstoffen en halffabrikaten. In twaalf maanden tijd zijn ondernemingen daar 20% meer voor gaan betalen. Geïmporteerde verbruiks goederen zijn zelfs 28,5% duurder geworden, uit Nederland afkomstige grondstoffen en halffabrikaten namen 12% in prijs toe.

De prijs van geëxporteerde industrieproducten is, op jaarbasis, nog sterker gestegen. Exportproducten zijn in de twaalf maanden tot juni 15,9% duurder geworden, de afzet op de binnenlandse markt 8,7%. Van mei op juni is de verhouding evenwichtiger: 0,6% duurdere export en 0,7% stijging van de binnenlandse afzetprijzen.

Geschoond voor de invloed van de prijs van olieproducten zijn de producentenprijzen in twaalf maanden tijd 5,8% gestegen. Zo heeft de voedings en genotsmiddelenindustrie zijn prijzen de afgelopen maand verhoogd, net als de rubber- en kunststofverwerkende industrie. In de basismetaalsector en de transportmiddelenindustrie zijn de afzetprijzen daarentegen gedaald.

De producentenprijzen zijn nu dertien maanden op rij gestaag aan het stijgen, gerekend op twaalf maandsbasis. De explosie van de olieprijs, vanaf een relatief bescheiden niveau, en een gestaag lagere waardering van euro en gulden tegenover met namé de dollar spellen daarin een rol. Geschoond voor het effect van de olieprijs ligt de omslag van dalende naar stijgende productieprijzen in september vorig jaar. De stijging verloopt in trager tempo, maar is ononderbroken.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl