Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 01 augustus 2000 Weg open voor fusie tussen FNV-bonden

Nieuwe bond telt 415.000 leden
AMSTERDAM - Een fusie tussen de vakbonden Abvakabo FNV en FNV Kiem is in beider belang, zo concludeert een werkgroep. Hiermee ligt de weg open naar een samengaan van de twee bonden in de collectieve sector.

De werkgroep die een samenwerking tussen de bonden heeft onderzocht, concludeert dat een volledige fusie zeer goed mogelijk is. Volgens een gezamenlijk persbericht is de conclusie dat een fusie 'de belangen' van beide partijen zou dienen'. In december moeten de bondsbesturen tijdens een buitengewoon congres de knoop doorhakken.

De 360.000 Abvakaboleden werken in de sectoren overheid, onderwijs, zorg en welzijn en in de nutssector. FNV Kiem telt 55.000 leden en behartigd de belangen van werknemers in de sectoren kunst, cultuur, media en de grafische sector. 'Het fusieproduct zou met 415.000 leden net kleiner zijn dan FNV Bondgenoten. Deze telt circa een half miljoen leden.

Al in februari werd bekend dat Abvakabo en Kiem meer gingen samenwerken. De bonden trekken al sinds 1993 met elkaar op. Begin vorig jaar mislukte op het laatste moment een vergaande samenwerking tussen de overheidsbonden van de FNV. Abvakabo zou een federatie vormen met onderwijsbond AOb en politiebond NPB. De AOb zag af van samengaan met de andere bonden. Ondertussen werken Abvakabo en de NPB al wel volledig samen.

Door middel van samenwerking verwachten Abvakabo en Kiem een sterkere gesprekspartner tegenover de overheid te zijn. Ook willen beide bonden de dienstverlening verder ontwikkelen en de werkorganisatie efficiŽnter maken. Het uiteindelijke doel is om de werfkracht van de bonden te vergroten. Een fusie leidt mogelijk tot een verhuizing van de Abvakabo uit Zoetermeer. 'Sinds de samenwerking met de NPB zitten we hier bomvol. Er kan niemand meer bij', meldt een woordvoerder. Meest voor de hand ligt het vakbondsbolwerk Woerden. FNV Bondgenoten gaat daar neerstrijken. Ook de vakcentrale overweegt een verhuizing van≠uit Amsterdam naar Woerden.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl