Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 27 juli 2000 'Pronk misbruikt bevoegdheid voor vervoer kernafval'

DEN HAAG - Greenpeace heeft zich gisteren voor de derde keer bij de Raad van State verzet tegen het transport van afgewerkte radioactieve van het ECN in Petten naar Covra in Borsele. Voor dit gevaarlijke transport over de weg heeft minister Pronk van Vrom op 7 juli aan Covra een nieuwe vergunning verleend. Raadsman A. van den Biesen van Greenpeace beschuldigde de minister gisteren van mis≠bruik van bevoegdheid. Twee keer eerder heeft de Raad van State op verzoek van de milieuorganisatie de transportvergunning geschorst.

Na de laatste schorsingsuitspraak, die dateert van 7 juli, kreeg Covra van de minister dezelfde dag nog een nieuwe vergunning, dit keer voor vier transporten naar de opslagplaats in Borsele in plaats van twee. Minister Pronk verklaarde de transportvergunning bovendien direct van kracht omdat het kernafval zich bij het ECN begint op te stapelen. Daardoor dreigt de reactor te moeten sluiten. Schot hagelVan den Biesen betitelde de handelwijze van de minister als een schot hagel waarbij er weinig overblijft van de rechtsbescherming tegen gevaarlijke afvaltransporten.

Met het verzet tegen de transporten wil Greenpeace forceren dat de afgewerkte splijtstof naar de Verenigde Staten wordt gebracht. Daar komt het materiaal, dat in Petten wordt ingezet bij de productie van middelen om kanker te bestrijden, vandaan. Miljoenen Europese patiŽnten zijn afhankelijk van de radiofarmaca uit Petten, zei Covraraadsman N. Koeman. Greenpeace neemt dat belang niet serieus, meent Koeman.

Illegaal Ook de Tweede Kamer is voorstander van de export van het afval naar de VS. Woordvoerder H. Krans van het ministerie van Vrom zei dat dit op korte termijn echter niet mogelijk is, omdat het Pettense reactorafval is verpakt in containers die niet zijn gecertificeerd door de Amerikanen. Het ECN is inmiddels begonnen met het vullen van een derde opslagcontainer.(NHD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl