Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 27 juli 2000 Productie onder druk door groter personeelstekort

AMSTERDAM - Een recordaantal ondernemers in de industrie zegt dat het gebrek aan personeel de productie belemmert. Dit blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In totaal beschouwt 9% van de industrie in het tweede kwartaal van dit jaar de krapte op de arbeidsmarkt als een belemmering. Dit is het hoogste percentage dat ooit is gemeten, sinds het CBS deze vraag in 1985 voor het eerst aan producenten heeft voorgelegd.

Achter dit percentage gaan grote verschillen tussen sectoren schuil. Uitschieters zijn de aannemers (30%) die een schrijnend tekort aan timmerlieden hebben, de producenten van bouwmaterialen (16%), de transportmiddelenindustrie (14%) en de kunststofverwerkende industrie (17%).

Werkgevers kampen sinds een paar jaar met een groeiend aantal vacatures. Eind december 1996 tel≠de het CBS nog 90.000 vacatures in het bedrijven, drie jaar later stond de teller op 168.000. Deze krapte is het gevolg van de onstui≠mige groei van de economie. Mede door de vergrijzing van de bevolking zal dit personeelsprobleem nog enige tijd aanhouden.

Uit de conjunctuurtest blijkt verder dat het producentenvertrouwen in juni stabiel is gebleven In deze stemmingsindicator wordt het personeelstekort overigens niet meegenomen. Het producenten vertrouwen stond in juni op 6.7, 0.1 punten hoger dan in mei Sinds de tweede helft van 1999 staat de indicator op een hoog niveau.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl