Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 24 juli 2000 Kabeljauwfilet evenaart prijs van Biefstukje

IJMUIDEN/DEN HELDER - De visserij voelt de uitsterving van de kabeljauw in de portemonnee. De visafslag in IJmuiden, de belangrijkste aanvoerhaven, zag de omzet door de problematiek in 1999 met vijf miljoen gulden dalen. Er werd vorig jaar door de kottervloot één miljoen kilo minder bij de veiling in IJmuiden aangeboden. Ook de consument heeft er last van. De kabeljauwfilet, ooit een goedkoop product, gaat de prijs van een biefstukje evenaren.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) trok deze week aan de bel, omdat de kabeljauw in de Noordzee met uitsterven wordt bedreigd. Oorzaken daarvan zijn overbevissing, de stijging van de temperatuur van het zeewater en vervulling. Ook de aantallen schelvis en schol zouden afnemen.

Bijvangst Bij de visafslag Den Helder/Texel, waar voornamelijk schol en tong wordt binnengebracht, is dit jaar juist meer schol aangevoerd. ,,We hebben dit jaar 3500 ton schol gevangen", meldt directeur J. Zwartveld. ,,Vorig jaar in dezelfde periode vingen we 3250 ton. Ook 'het effect van de kabeljauwsterfte valt in Den Helder en Texel wel mee. ,,De Belgische' schepen komen bij ons met honderd tot honderdvijftig kisten per keer terug", zegt de directeur: ,,Zij hebben geen last van kabeljauwsterfte, ze vissen veel noordelijker." De Nederlandse vissers, waarvoor de kabeljauw een bijvangst is, merken het wel, zo blijkt uit de cijfers: 580 ton in de eerste zes maanden van vorig jaar tegen 420 ton dit jaar.

Recordprijs Doordat de vangst van kabeljauw en schol op sommige plaatsen minimaal is, schiet de prijs van deze in Nederland en Engeland populaire vissoort naar recordhoogte. Kabeljauw filet wordt in Nederland veel gebruikt voor kibbeling en in Engeland voor Fish en Chips.(NHD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl