Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 20 juli 2000 Agressie op de werkvloer

DEN HAAG - Meer dan een op de drie werknemers heeft op het werk te kampen met agressie of geweld. In de gezondheidszorg geldt dat zelfs voor de helft van de mensen die er werken. De slachtoffers melden vaak wat hen is overkomen, maar meestal blijkt dat dit niets oplost. De positie van vertrouwenspersonen in bedrijven moet dan ook nodig worden verbeterd, stellen onderzoekers in een evaluatie van de arbowet. Staats­secretaris Hoogervorst (Sociale Zaken) stuurde die gisteren naar de Kamer.

Sinds 1994 is wettelijk vastgelegd dat werkgevers hun werknemers moeten beschermen tegen agressie, geweld en seksuele intimidatie. Toch blijkt 66 procent van de bedrijven nog steeds geen vertrouwenspersoon te hebben bij wie incidenten kunnen worden gemeld.

Schelden en schreeuwen is de meest voorkomende vorm van agressie. Vooral mensen die direct met het publiek te maken hebben; zoals baliemedewerkers, telefonistes, verpleegkundigen en personeel bij het openbaar vervoer, hebben daar last van. Daders zijn meestal bezoekers en klanten, maar ook patiënten, voorbijgangers en (wat het onderwijs betreft) leerlingen. Ook in de handel en de horeca wordt veel geweld en agressie gemeld..Van de werknemers heeft 10 procent te kampen met seksuele intimidatie. Dan gaat het om dubbelzinnige opmerkingen, handtastelijkheden en pornografische posters op het werk. Vooral bedrijven met een sterke gezagsstructuur blijken gevoelig voor seksuele intimidatie.

Pesten is een probleem voor 16 procent van de werknemers. Vooral collega's zijn de daders, maar één op de tien werknemers wordt door zijn of haar baas gepest. Van alle slachtoffers blijven degenen die gepest worden het vaakst weg 22 procent zit enige tijd ziek thuis wegens pesten. Bij geweld en seksuele intimidatie is dat respectievelijk 9 en 7 procent.

Staatssecretaris Hoogervorst vindt de cijfers veel te hoog. Hij hoopt ze omlaag te krijgen door gerichte voorlichting te geven aan werknemers en werkgevers en door een betere registratie van de incidenten.(NHD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl