Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 19 juli 2000 VVD wil met spoed debat over de WAO

DEN HAAG - De VVD-fractie in de Tweede Kamer wil direct na het zomerreces een spoeddebat over de groei van het aantal arbeidsongeschikten. De liberalen baseren zich hiervoor op cijfers, die aangeven dat het aantal WAO'ers doorstijgt tot 1,2 miljoen in 2O2O.

Gisteren werd bekend dat ambtenaren van de stuurgroep begrotingsruimte ten behoeve van het kabinet een notitie hebben gemaakt. Daarin staat dat het aantal WAO'ers de komende twee decennia als er geen nieuwe maatregelen worden getroffen, met 300.000 doorgroeit naar 1,25 miljoen. In de Macro Economische Verkenning voor dit jaar opgesteld in september1999, komt het Centraal Planbureau CPB al tot deze raming,. Volgens het VVD-kamerlid Wilders hield het CPB echter nog geen rekening met nieuwe beleidsmaatregelen, die staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken inmiddels heeft genomen. Wilbers zegt begrepen te hebben dat in de jongste ambtelijke notitie wel rekening is gehouden met deze maatregelen. Hoogervorst heeft onder meer de keuringseisen voor arbeidsongeschikten verscherpt. Wilbers wil dat Hoogervorst direct na het zomerreces, eind augustus, uitlegt wat hij gaat doen aan de verwachte stijging van het aantal arbeidsongeschikten.

Anderhalf jaar wachten op resultaat van de commissie Donner, die onderzoek doet naar de WAO, vindt het VVD kamerlid niet acceptabel. Het kabinet moet eerder met vergaande maatregelen komen, aldus de VVD'er, die hoopt op steun voor zijn aanpak van de coalitiegenoten PvdA en D66. 'Ik heb schoon genoeg van al dat wachten en dralen', zegt Wilders. 'De PvdA lijkt zelf wel arbeidsongeschikt als het gaat om het oplossen van de 'WAO-problematiek.' Tweede-Kamerlid Smits van de PvdA zegt dat haar fractie wil meewerken aan alle maatregelen die het aantal WAO'ers kunnen terugdringen. Maar als Wilders steun vraagt voor zijn aanpak, dan bedoelt hij het afschaffen van uitkeringen. Daarvoor is geen draagvlak in de Kamer. De meerderheid steunt de aanpak van Hoogervorst en als die volledig wordt uitgevoerd dan leidt dat echt ergens toe.' Smits wil dat eerst een analyse wordt gemaakt van de nieuwe cijfers. Uit cijfers van het Landelijk Instituut Sociale Verzekeringen blijkt volgens haar ook dat de instroom in de WAO stijgt, maar onduidelijk is of ook de uitstroom toeneemt.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl