Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 13 juli 2000 Wisseltruc Pronk voorkomt stilleggen reactor in Petten

DEN HAAG - Milieuminister Pronk heeft een nieuwe vergunning afgegeven om hoogradioactief kernafval over te brengen van Petten naar de opslagplaats van Covra In Zeeland. De vergunning was eigenlijk aangevraagd voor een ander kernafvaltransport, voor het geval dat die splijtstofstaven niet op tijd naar de VS vervoerd kunnen worden. Met deze wissel voorkomt Pronk dat de onderzoeksreactor in Petten gesloten moet worden.

De Raad van State haalde afgelopen vrijdag een streep door de transportvergunning voor twee afvalcontainers, die van Petten overgebracht moeten worden naar de Covra. Pronk heeft daarom een nieuwe vergunning afgegeven. Die vergunning was eigenlijk bedoeld voor vervolgtransporten. De afgewerkte splijtstofstaven die nu nog in het bijna volle bassin van de reactor zitten, moeten namelijk volgens afspraak naar de Verenigde Staten worden overgebracht. Omdat het nog de vraag is of de procedures hiervoor op tijd afgerond kunnen worden, was er voor de zeker≠heid ook een transportvergunning aangevraagd voor afvoer naar de Covra in Borssele.

Pronk hoopt met deze maatregel te voorkomen dat de productie van medische isotopen stilvalt. Die isotopen worden gebruikt om in een groot deel van Europa kankerpatiŽnten te bestralen. NRG, de beheerder van de onderzoeksreactor in Petten, is blij met deze oplossing. Op deze manier wordt het reactorbassin binnenkort verlost van een aantal splijtstofstaven, waardoor de reactor opnieuw een jaar in productie kan blijven. De twee reeds gereedstaande containers met kernafval, die eigenlijk naar Covra hadden gemoeten, blijven daardoor nog een tijdje staan op het terrein in Petten.(NHD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl