Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 12 juli 2000 Kabinet zegt 'ja' tegen Tweede Maasvlakte

DEN H4AG - De Tweede Maasvlakte moet er komen. Het kabinet heeft besloten dat de landwinning in de Noordzee noodzakelijk is om ruimte te bieden voor de groei van de Rotterdamse haven.

Aanleg moet wat het kabinet betreft gebeuren in vijf fasen van elk tweehonderd hectare en niet, zoals eerder gesteld, in twee stukken van vijfhonderd hectare. Eind volgend jaar neemt de regering een definitief besluit tot 4e aanleg van de Tweede Maasvlakte. Dan moet ook duidelijk zijn of het bedrijfsleven voldoende wil meebetalen aan het nieuwe havengebied.

Drie jaar geleden heeft het kabinet al beslist dat de Tweede Maasvlakte er 'in principe' zou moeten komen.Maar onderzocht moest nog worden of de groei van de Rotterdamse haven niet kon worden opgevangen door een intensiever gebruik van het bestaande havengebied of door gebruik van havengebieden in Moerdijk en Vlissingen en Terneuzen.

De laatste opties zijn vorig jaar al afgevallen. Volgens het kabinet is nu ook duidelijk dat binnen het bestaande havenge≠bied alle ruimte wordt benut. De Tweede Maasvlakte is vooral nodig om ruimte te scheppen voor de groei van het containervervoer.

Uit de chemiesector is weinig belangstelling. Alleen met nieuw havengebied kan de eco≠nomische positie van Rotterdam worden versterkt, schrijft minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) namens het ka≠binet aan de Tweede Kamer. Ter compensatie van de schade aan het milieu die de landaanwinning veroorzaakt wil het kabinet dat er 750 hectare natuur- en recreatiegebied wordt aangelegd, bij voorkeur in Midden-IJsselmonde.

De aanleg van een Tweede Maasvlakte is aan strenge procedures onderworpen. Het zal dan ook nog minstens anderhalf jaar duren voordat definitief met de aanleg van het havengebied kan worden begon≠nen. Geen vertraging.

De gemeente Rotterdam heeft verheugd gereageerd op de brief van het kabinet aan de Kamer. Rotterdam is blij dat de verdere procedure nu geen vertraging oploopt. Ook is de gemeente content met de formele toezegging van het Rijk om in landaanwinning en exploitatie van het nieuwe haventerrein deel te nemen.(NHD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl