Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 11 juli 2000 Ruim baan voor zandverstuiving langs kustlijn

DEN HAAG - Rijkswaterstaat dient over een lengte van 75 kilometer het actieve zeereepbeheer los te laten om zo ruim baan te geven voor de vrije zandverstuiving. Dat kan op een veilige manier op alle waddeneilanden, Noord-Kennemerland en in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Achter de Helderse duinen zijn bovendien goede mogelijkheden om de duinen landinwaarts te verbreden.

Dit zijn enige voorstellen uit het plan 'De kust nu en later', waarmee Natuurmonumenten en de twaalf provinciale land­schapsorganisaties de Nederlandse kust een natuurlijker aanzien willen geven. Uitgangspunt bij dat plan is dat natuurlijke processen weer een hoofdrol moeten gaan spelen bij het kustbeheer, vanuit onze calvinistische achtergrond vinden wij het heel moeilijk om met de natuurlijke dynamiek om te gaan", zegt directeur F. Evers van Natuurmonumenten, zo willen wij dat de duinen op hun plaats vastgelegd worden met helmgras. Toch is het heel goed mogelijk om veiligheid en natuurontwikkeling met elkaar op een lijn te brengen.”

Om de natuurlijke ecosystemen te herstellen, willen de natuurorganisaties meer ruimte voor de getijdennatuur, zoals nu al gebeurt in het natuurgebied De Kerf in Schoorl. Ook op het IJsselmeer en het Markermeer willen zij toe naar een flexibel en natuurlijker peilbeheer. Daarnaast dient langs het IJsselmeer de buitendijkse natuurontwikkeling uitgebreid te worden in de vorm van vooroevers en ondieptes. Ook moet achter de Hondsbossche Zeewering de brakke natuur uitgebreid worden van tweehonderd naar vierhonderd hectare Hetzelfde geldt voor de rand van de Wieringermeerpolder zodat Wieringen weer een eiland wordt.De natuurorganisaties willen verder dat er met man en macht gewerkt wordt aan een gave binnenduinrand. (NHD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl