Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 11 juli 2000 Kabinet pakt concentratie in zorgsector aan

AMSTERDAM - Het kabinet gaat marktconcentratie in de zorgsector aanpakken. Dat schrijft minister Borst van Volksgezondheid Welzijn en Sport in een brief aan de Tweede Kamer. Borst wil toe naar een situatie dat er in iedere regio meer dan een zorgverzekeraar actief is op de markt. Nu is het vaak zo dat een regio gedomineerd wordt door een bepaald ziekenfonds. 'Misbruik van machtsposities in het tweede compartiment vormt een belangrijk onderdeel in de discussie over de vormgeving van het zorgverzekeringstelsel dat in de komende periode gevoerd zal worden', aldus Borst. Ze wil dat er meer concurrentie in de regio ontstaat.

Ziekenfondsen die te weinig aandacht besteden aan doelmatigheid en effectiviteit moeten aan de kant geschoven kunnen worden.In haar brief reageert ze op een rapport van een interdepartementale werkgroep die zich met steun van KPMG heeft gebogen over marktconcentratie in de zorgsector. De werkgroep heeft gekeken naar ouderenzorg, ziekenhuiszorg en de verzekeringssector. De werkgroep vreest dat een verdere concentratie van aanbieders, Zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen, belemmerend werkt voor de keuzevrijheid van de verzekerde en de zorgkantoren die zorg inkopen. Een verdere concentratie doorkruist de sturingsvisie van het kabinet', zegt de werkgroep. Borst is het daarmee eens. Om de concentratie te bestrijden, vertrouwt ze op kartelwaakhond NMa en op een aantal kabinetsmaatregelen. Ze denkt aan het invoeren van bonusmalusregelingen voor zorgaanbieders. Daarnaast zullen verzekeraars in de toekomst niet langer verplicht zijn om met iedere zorgaanbieder een contract af te sluiten.

Het kabinet zal eveneens kijken of er aanpassingen in wet- en regelgeving nodig zijn zodat het gemakkelijk wordt om wonen en zorg te scheiden. Dit speelt met name in de ouderenzorg. Woonvormen hoeven niet perse geleverd te worden door instellingen die door volksverzekering AWBZ worden gefinancierd. De budgettaire gevolgen voor de bestaande instellingen worden meegenomen in de besluitvorming.(NHD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl