Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 6 juli 2000 FinanciŽn zoekt fiscale inhaalslag

AMSTERDAM - Nederland wil het belastingstelsel aantrekkelijk maken voor internationale ondernemingen. Het ministerie van FinanciŽn stelt een werkgroep samen van ambtenaren en bedrijfsleven. Deze moet voorstellen doen voor nieuwe belastingregels die de voorsprong van Nederland als vestigingsland versterken. Onder meer Frankrijk, Spanje en Duitsland zijn bezig met een inhaalslag.

De instelling van de werkgroep een dezer dagen te verwachten, melden goed ingevoerde bronnen. Op zichzelf beschouwd heeft Nederland een attractief belastingklimaat voor internationale ondernemingen, aldus een nauw betrokkene. Maar stilstand is achteruitgang. Andere landen binnen en buiten de Europese Unie worden steeds concurrerender. Het is met buitenlandse investeringen net als met modieuze bars: opeens is de loop eruit. De werkgroep moet er voor zorgen dat de deelnemingsvrijstelling intact kan blijven. Die bepaalt dat inkomsten uit deelnemingen van 5% en meer in Nederland onbelast blijven omdat er al buitenlandse belasting over is betaald. Naar verwachting bekijkt de werkgroep ook of een tariefsverlaging in de vennootschapsbelasting mogelijk is. Bij zowel FinanciŽn als bij de ondernemingsorganisaties komen signalen binnen over een relatieve verslechtering van het belastingklimaat voor bedrijven. Andere landen als Spanje, Denemarken en Duitsland blijken met succes onderdelen uit de Nederlandse vennootschapsbelasting te kopiŽren. Steeds meer Ianden ontdekken de deelnemingsvrijstelling. Frankrijk kent veel fiscale regionale steunregelingen.

Belastingadviseurs zeggen steeds meer moeite te hebben met het verkrijgen van zekerheid vooraf over de belastbare winst van hun cliŽnten. Voor het maken van afspraken, ofwel Ďrulingsí, moeten fiscalisten soms meer dan een halfjaar wachten.

De Nederlandse terughoudendheid is volgens adviseurs het gevolg van de Europese veroordeling' van de Nederlandse rulings. In november vorig jaar zijn in totaal tien Nederlandse belastingregelingen op een Europese lijst met 'mogelijk schadelijke' fiscale faciliteiten terechtgekomen.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl