Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 6 juli 2000 EU kijkt bezorgd toe vanaf de zijlijn

De Europese bonanza rond frequenties voor snel mobiel internetverkeer wordt door de Europese Commissie met argwaan gevolgd. Veel meer kan eurocommissaris Erkki Liikanen van industrie- en informatiebeleid niet doen.

Drie jaar geleden besloten de lidstaten dat de licentieverlening in principe een nationale zaak is.

De zogeheten licentierichtlijn, ťťn van de meer dan twintig Europese wetten op het telecomterrein, laat lidstaten vrij in hun keuze van; licentieverlening. Toewijzingen op basis van een beauty-contest', veiling of een mengeling van beide vormen, moeten enkel voldoen aan vijf basisprincipes: objectiviteit, non-discriminatie, transparantie, gedetailleerdheid en proportionaliteit.

Tot ergernis van de telecomsector blijkt vooral dat laatste principe proportionaliteit, uiterst rekbaar. Waar de Finse en Spaanse regering kozen voor het 'gratis' toedelen van de schaarse umts-frequenties aan bedrijven die konden aantonen een concurrerende dienst tegen een redelijke prijs te leveren, was hetzelfde beginsel in Engeland goed vooreen opbrengst van £22,5 mrd.

'Krankjorem', zo betitelde bestuursvoorzitter Ron Sommer van Deutsche Telekom dit verschil in aanpak binnen de EU. Hij vindt het ongelooflijk dat Brussel, lees de Europese Commissie, zich over deze ongelijke behandeling geen zorgen maakt.. Dat doet commissaris Liikanen overigens wel, maar veel zin heeft het niet. De Commissie kan niet optreden, zolang iedere overheid alle geÔnteresseerden over dezelfde kam scheert.

Voor eurocommissaris Monti van mededinging zijn de astronomisch hoge veilingopbrengsten juist het bewijs dat de concurrentie in deze nieuwe telecomdienst springlevend is. Zolang er maar meerdere aanbieders blijven bestaan, die ieder geen dominante positie in dit marktsegment bezitten, is de Italiaanse commissaris tevreden.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl