Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 6 juli 2000 UMTS-frequenties: tussen magnetron en Radio 3

Op de telecomconferentie WRC 2000 in Istanbul moesten afgelopen mei 160 landen de Ďbestemmingsplannen' van hun radiospectra op elkaar afstemmen. Reden: de aanstaande umts-veilingen. In de overvolle zalen moesten deelnemers uit landen als Zambia via hun gsm laten weten als ze iets wilden inbrengen.

Tien tot twintig jaar geleden waren conferenties als deze nauwelijks interessant. Mobiele communicatie was het termijn van militairen, politie en brandweer. Met commerciŽle mobiele telefonie (gsm) en straks mobiel internet (umts) zijn de bedragen, belangen en daarmee de delegaties die naar de conferenties afreizen sterk gegroeid.

Maar waar gaat het nu eigenlijk om? UMTS staat voor Universal Mobile Telecommunications System en staat te boek als de derde generatie mobiele telecommunicatie.

De eerste generatie was Atf en de tweede gsm/dcs1800. De communicatiecapaciteit is het grootste verschil. Umts is zes keer zo snel als isdn (internet via de pc).

Het radiospectrum is eindig en dus zijn umts-frequenties schaars. Radiofrequenties (Radio 3) zitten tussen de 88 en 108 MHz (megahertz). Gsm zit een stuk hoger in het spectrum op 900 MHz (KPN en Libertel) en 1800 MHz (Telfort, Dutchtone en Ben).

De vijf te veilen umts kavels bevinden zich nog hoger in het spectrum, tussen de 1,8 en de 2,1 GHz(gigahertz). Nog hoger in het spectrum bevinden zich microgolven (magnetrons), infrarood en licht, rŲntgenstraling, radioactieve en kosmische straling.

In 2007 wordt door het ministerie van Verkeer en Waterstaat het 'veilinghuis', 160 Mhz aan de umts kavels toegevoegd. Of dat een nieuwe zesde kavel oplevert of dat de bestaande kavels worden uitgebreid, is nog niet duidelijk

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl