Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 4 juli 2000 Minister Borst versterkt positie van patiŽnten

DEN HAAG - PatiŽnten moeten evenveel te zeggen krijgen over gezondheidszorg als ziekenhuizen en zorgverzekeraar. Daarom wordt hun positie versterkt. Minister Borst (Volksgezondheid) wil hen daarbij helpen aan meer professionele vertegenwoordigers. Ze overweegt de mogelijkheid dat patiŽnten weer rechtstreeks hij de Inspectie voor de Gezondheidszorg kunnen klagen als er iets mis is.

Volgens Borst kunnen patiŽnten, die zelf vaak chronisch ziek zijn, juist door hun ziekte soms moeilijk voor zichzelf opkomen. Om die reden wil de minister patiŽnten helpen aan professionele vertegenwoordigen. "Die moeten kunnen opboksen tegen de dominante ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere organisaties die nu te palen hoe de zorg eruit ziet."

Omdat de gezondheidszorg steeds meer regionaal is georganiseerd, worden de 28 Regionale PatiŽnten/Consumenten Platforms verstevigd. Met de al eerder uitgetrokken dertig miljoen gulden gaan zij goede krachten aantrekken die om de tafel kunnen met de andere partijen. Borst maakte hierover gisteren afspraken met de provincies en de gezamenlijke patiŽntenorganisaties. Ze liet na de ondertekening van de overeenkomst doorschemeren dat zij het patiŽnten ook gemakkelijker wil maken om te klagen over missers in de gezondheidszorg. "Wij gaan binnenkort bekijken hoe de Klachtwet in praktijk werkt en misschien ga ik het zo regelen dat patiŽnten weer direct bij de Inspectie voor de Gezondheids-zorg kunnen klagen.Nu kan dat niet en moeten patiŽnten zich wenden tot patiŽnten-of consumenten organisaties."

Borst is ervan overtuigd dat de positie van de patiŽnt steeds sterker wordt. "Het is al een politieke doodzonde om niet meer naar de patiŽnten te luisteren als een beslissing wordt genomen. Nog beter zou zijn als het de kant van de Verenigde Staten opgaat. Daar zijn de ouderen sterk georganiseerd. Die spelen bijvoorbeeld farmaceutische fabrikanten tegen elkaar uit om het goedkoopste geneesmiddel te krijgen."(NHD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl