Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 4 juli 2000 Fiscus helpt glasteelt met milieunormen

Gokken en winnen, Dotcommers staan alleen in Nederland niet in de rij DEN HAAG - Met fiscale hulp kan bijna een kwart van de Nederlandse glastuinders voldoen aan de eisen voor milieuvriendelijke teeltmethoden. Dit blijkt uit berekeningen van het Landbouw-Economisch Instituut (LEI). Cruciaal is de toekenning van een 'duurzame-ondernemersaftrek' van f 10.000 per ondernemer. Met deze prikkel kan 23% van de Nederlandse glastelers zich kwalificeren voor het 'Bedrijf van de Toekomst'.

Doel is het gebruik van bestrijdingsmiddelen, mineralen en energie terug te dringen. Dit vraagt per bedrijf om een investering van f 49.000. De regeling heeft een vrijwillig karakter. Met een fiscale tegemoetkoming wil het ministerie van Landbouw zoveel mogelijk tuinders over de streep trekken. Deelnemers die zich dit jaar aanmelden, hebben vijf jaar de tijd om aan de nieuwe normen te voldoen. Dit jaar moet 13% van alle glastuinders de status van 'Bedrijf van de Toekomst' kunnen bereiken. Daarbij is verondersteld dat zij de speciale aftrek kunnen benutten. In deze groep van telers loopt het gebruik van bestrijdingsmiddelen terug met 8,5%, het mineralenverbruik met bijna een kwart en het energieverbruik met 19%.

Met name bloemisterijen dienen flink te investeren om de nieuwe normen te halen. Zij moeten gemiddeld f 71.000 besteden, aanzienlijk meer dan plantenkwekers die kunnen volstaan met f 32.000 per bedrijf. Dit verklaart waarom relatief veel plantenkwekers zich nomineren voor de nieuwe status. Naar schatting 30% van hen zal in 2005 als 'Bedrijf van de Toekomst' te boek staan. In potentie zijn volgens het LEI meer glastelers in staat de nodige investeringen te doen. Maar een aftrek van f 10.000 is voor hen ontoereikend om de extra lasten op te brengen.

De huidige aanscherping van het energiebeleid raakt de glasteelt meer dan enige andere sector van de land- en tuinbouw. Het voorgenomen klimaatbeleid zal naar verwachting een productieverlies teweegbrengen van 5%. Met energie-efficiency hebben de glastuinders tot aan 1995 voldoende vorderingen gemaakt, maar de doelstelling voor dit jaar - een verbetering van 50% ten opzichte van 1980 - lijkt niet meer haalbaar. De jongste doelstelling is gericht op een efficiencyverbetering van 65% in 2010. Anders dan voorheen krijgen tuinders deze normen individueel opgelegd. Bij de beoogde verhuizing uit het overvolle Westland zullen nieuwe kassencomplexen worden gebouwd in West-Brabant die aan de nieuwste milieueisen voldoen.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl