Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen :29 juni 2000 Verkeer & Vervoer Noordkop

HAARLEM - De provincie peinst er niet over uit eigen zak geld beschikbaar te stellen voor een optimaal ambulancevervoer in de Kop van Noord-Holland. Dat blijkt uit de antwoorden van het college van Gedeputeerde Staten op vragen van de Ouderenunie. Deze fractie vindt dat de provincie geld zat heeft om bij te schieten.

Al jaren lang kampt het ambulancevervoer in de Noordkop maar tevens in West-Friesland met ernstige tekorten. Dit is onder meer te wijten aan het bijzondere karakter van het gebied: het noordelijk deel van de provincie is te vergelijken met een schiereiland, waar maar vanuit ťťn kant ziekenauto's kunnen aanrijden. Dat vergt een extra inspanning om de ambulances altijd binnen de verplichte maximale duur van een kwartier na de melding bij de patiŽnt(en) te hebben. De Tweede Kamer erkent die specifieke problematiek en drong in mei al bij minister Borst (volksgezondheid) aan op extra geld voor deze regio.

Immers, de beschikbaarheid van ziekenauto's dreigt onder het wettelijk vereiste peil te zakken als niet snel geld gevonden wordt. De minister laat momenteel echter een onderzoek uitvoeren naar de consequenties van een nieuw budgetteringssysteem, dat per 1 september ingaat. Daarin worden de vergoedingen per regio herverdeeld en Borst wil weten wat dat voor knelpunten met zich meebrengt. Extra geld voor de ambulancedienst in de Noordkop geeft de minister niet zolang de uitslag van deze studie er niet is. En inmiddels is die uitslag met een jaar vertraagd, tot in 2001. De Statenfractie van de Ouderunie stelt nu voor dat de provincie in dat gat springt en tij eigen middelen de tonnen lap die de ambulancedienst in het noordelijk gewest ontbeert. De fractie wijst daarbij op de 'buitengewoon rooskleurige situatie waarin de provincie Noord-Holland zich bevindt'.

GS antwoordt echter alleen de taak te hebben het aantal ambulances ťn de spreiding daarvan over de provincie vast te stellen. Bovendien kijkt 'Haarlem' mee over de schouder van de inspectie voor gezondheidszorg, die controleert of de ziekenwagens wel echt binnen een kwartier ter plekke zijn. Betalen hoort daar niet bij, aldus GS, maar er gaat wel een brief op poten uit naar minister Borst. Daarin wordt gevraagd om kortingen op de budgetten van ambulancediensten, in ieder geval op te zouten tot het onderzoek naar de consequenties is afgerond.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl