Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen :29 juni 2000 'Spin-outs' doen vaker aan innovatie en onderzoek dan zelfstandige starters

DEN HAAG - Startende bedrijven die onder de vlťugels van een bestaande onderneming vandaan komen, zijn vaker innovatief dan nieuwe bedrijven die op eigen kracht beginnen. Dat blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Economische Zaken naar startende ondernemers, dat gisteren is gepubliceerd.

Het aantal zogenoemde 'technostarters' dat aan onderzoek en ontwikkeling doet en gebruik maakt van innovatieve technologieŽn blijft naar internationale maatstaven achter in Nederland. Van het totale aantal starters is 6% een technostarter. In het buitenland ligt dat percentage tussen de 5% en 10%. Het blijkt dat ondernemers in de dop vaak in de beginfase van plan zijn aan onderzoek en ontwikkeling te doen, maar een derde van de starters laat die plannen na een jaar al varen. Ondernemers die vanuit een werksituatie met instemming van de werkgever een eigen bedrijf beginnen, een zogenoemde spin-out, zetten in 40% van de gevallen een op innovatie gerichte onderneming op.

Nieuwe ondernemingen die voortkomen uit een veelal grote, bestaande onderneming zijn in Nederland nog schaars, zo schrijven de onderzoekers van Economische Zaken (Ez). Het begrip 'intrapreneurship', het opstarten van een nieuw bedrijf met behulp van middelen van een bestaande onderneming, is weliswaar bij 45% van de bedrijven bekend, maar slechts 8% tot 14% doet daar op dit moment iets aan. Bij ondernemingen met meer dan 1000 medewerkers ligt dat percentage op 14%, bij kleinere daalt dat tot 8%. Een kwart van de vierhonderd ondervraagde bedrijven zegt in de afgelopen vijf jaar een of meerde werknemers geholpen te hebben bij het opzetten van een eigen bedrijf.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl