Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen :29 juni 2000 Productiegroei funest voor inkomen boer

DEN HAAG - Een ongekend hoge agrarische productie is vorig jaar funest gebleken voor de prijsvorming in de landbouw. Veel boeren zijn aan de rand van het bestaansminimum beland.

De gemiddelde Nederlandse agrariŽr is in 1999 geconfronteerd met slechte resultaten, concludeert het Landbouw-Economisch Instituut (LEI) in zijn jaarlijkse analyse. Met name de akkerbouw heeft het zwaar te verduren. 'De opbrengstprijzen liggen extreem laag. De laatste aardappelen kun je, bij wijze van spreken, gratis weghalen bij de boer', zo stelt LEI-onderzoeker dr. ir. H.J. Silvis. Het jaarinkomen van de akkerbouwer is teruggevallen van f100.000 tot f20.000. Een groeiend aantal boeren neemt er een ander baantje bij. Ook de inkomens in de melkveehouderij staan onder druk. De hogere productiviteit komt alleen de consument ten goede.

In de varkenshouderij is een ware uittocht gaande. In korte tijd zien varkensboeren hun vermogen met twee ton slinken. 'Dat is niet lang vol te houden', aldus Silvis. De glastuinbouw vormt een gunstige uitzondering. Deze categorie heeft nog duidelijke groeiperspectieven. 'Er is een trend naar zeer grote glasbedrijven', zo bespeurt LEl-directeur prof. dr. L.C. Zachariasse.Toch ontkomt de glasteelt niet helemaal aan de algemene malaise. De fraaie resultaten in de periode 199~1998 zijn vorig jaar niet geŽvenaard. De groentetelers krijgen te maken met stevige buitenlandse concurrentie, vooral uit Spanje. Ook werd de markt overspoeld met bloemen, hetgeen de prijzen geen goed deed.

Bezien over een brede linie rekent het LEI dit jaar op enig herstel. Aan de daling van de melkprijs lijkt een einde te komen, terwijl de opbrengstprijzen van varkens een opgaande lijn vertonen. De fruitteelt blijft zorgen baren. De appeloogst is kwetsbaar voor wisselende weersomstandigheden.

Tegelijk weet de agrarische sector steeds minder te profiteren van Europese subsidies. Hoewel Nederland bijna 8% van de agrarische productie in de EU realiseert, ontving het in 1998 minder dan 4% van de Europese landbouwsubsidies. In plaats van gegarandeerde prijzen krijgen boeren een bijdrage gerelateerd aan het aantal hectares. Dit nieuwe regime werkt nadelig uit voor kleine lidstaten.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl