Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 27 juni 2000 Behoud centrumfunctie verrast Den Helder

DEN HELDER - In Den Helder is gisteren verrast gereageerd op het besluit van minister Borst (Volksgezondheid) om de centrumfunctie voor de stad te behouden. Het nieuws was nog bij geen van de betrokken partijen bekend. "Dit is hartstikke mooi", reageerde wethouder D. Scholte op het goede nieuws. "Toen ik de minister hoorde in het laatste overleg vond ik haar niet al te toegeeflijk". Nu Den Helder toch een centrumfunctie behoudt voor de verslavingszorg, de maatschappelijke opvang en de vrouwenopvang, kunnen de instellingen die werkzaam zijn op dit terrein, zich rechtstreeks blijven wenden tot de gemeente Den Helder als het gaat om rijkssubsidie. Anders hadden de instellingen bij de gemeente Alkmaar moeten aankloppen.

Borst gaat overstag onder druk van de Tweede Kamer. Die vindt dat Den Helder vanwege haar bijzondere karakter centrumgemeente blijft. "De minister heeft daaraan uiteindelijk toch toegegeven, omdat zij anders geconfronteerd zou worden met een Kamerbrede motie over dit onderwerp", aldus PvdA-Kamerlid A. van der Hoek. Dat Borst nu toch door de bocht gaat, noemt Van der Hoek een mooie overwinning' voor de Kamer. "Maar ook de stevige lobby van wethouder Scholte heeft daar heel veel aan gedaan."

Scholte zelf nuanceert dat enigszins. "Alle gemeenteraadsfracties hebben hun Tweede-Kamerleden benaderd." Dat Den Helder de regie in handen blijft houden én zelf kan beschikken over de rijksgelden is voor Scholte de meest belangrijke winst. R. Treur, directeur van de stichting Triton (verslavingszorg), zegt 'blij verrast' te zijn. "Ik had er een hard hoofd in. Maar het besluit van de minister is gewoon terecht." Ook het Blijf van mijn Lijfhuis reageert tevreden. "We hebben alle fracties in de 'Tweede Kamer duidelijk gemaakt dat we het een heel slechte zaak zouden vinden wanneer Den Helder haar centrumfunctie zou verliezen. Juist nu de geldstromen pas een aantal jaren geleden zijn overgeheveld naar de gemeenten", zegt directeur Nel.

M. Hobbelt, voorzitter van de stichting Dak- en Thuislozenopvang, noemt het positieve besluit 'heel prettig'. "Het is toch een erkenning dat we als stad ook centrumgemeente mogen zijn." Voor de instellingen zelf is het volgens Hobbelt prettig dat niet voortdurend verantwoording afgelegd hoeft te worden aan Alkmaar. "In je eigen regio is het makkelijker uit te leggenwaar je je geld voor wilt inzetten."(NHD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl