Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 27 juni 2000 Aanbieders van internet schenden massaal privacy

DEN HAAG - Internetaanbieders schenden massaal de privacywetgeving. Zij vertellen bijvoorbeeld vaak niet wat ze met klantengegevens doen. Dat blijkt uit onderzoek van de Registratiekamer, die toezicht houdt op de Wet op de persoonsregistratie. De consumentenbond reageert geschokt op de uitkomsten.

De Registratiekamer onderzocht 60 internetaanbieders. Privacy op het net is volgens de instantie ver te zoeken omdat de bescherming van gegevens tekortschiet. Bij de aanmelding wordt de klant vaak gevraagd naar gegevens die niet van belang zijn, zoals inkomen,hobby's en vakantiebestemmingen. De gegevens worden gebruikt voor marketingdoelen, maar klanten krijgen dat vaak niet te horen.

Zowel de gratis als de betaalde internetaanbieders handelen vaak in strijd met de wet, zo blijkt uit het maandag gepubliceerde onderzoek van de Registratiekamer. De aanbieders vragen niet alleen om persoonsgegevens. Ze kijken soms ook naar het surfgedrag. De Registratiekamer wil niet zeggen welke aanbieders de persoonlijke levenssfeer schenden. 'We willen ze eerst de tijd geven er wat aan te doen', aldus een woordvoerder.

Het onderzoek is onder meer gehouden op verzoek van de Consumentenhond. Die dreigt een zwarte lijst te publiceren als de internetaanbieders binnen drie maanden niet aan de privacy-eis voldoen. Vervolgens zal de bond adviseren geen klant te worden bij deze bedrijven. Internetaanbieders moeten binnen drie maanden aan de klant toestemming vragen de gegevens te kunnen gebruiken, meent W. Koole van de bond. "we vinden het schokkend om te merken dat aanbieders de privacywet negeren. Vertrouwen op het internet is belangrijk. Dat vertrouwen loopt schade op."

De Consumentenbond vindt het onaanvaardbaar dat toestemming voor het gebruik van persoonsgegevens is verstopt in de algemene voorwaarden. Vanaf volgend jaar kan de overheid boetes opleggen aan bedrijven die zich niet aan de wet houden.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl