Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 24 juni 2000 Huiseigenaren negeren risico's nieuwe hypotheek

AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank waarschuwt nog maar eens voor de risico's van het oversluiten van hypotheken. Uit een enquête over hypothecair krediet blijkt volgens de toezichthouder dat oversluiten meer risico's oplevert dan consumenten zich realiseren. Dat meldde de centrale bank, DNB, gisteren in haar Kwartaalbericht.

DNB becijfert op grond van het onderzoek dat een op de zes hypotheekbezitters binnen twee jaar, eventueel zelfs opnieuw, overweegt een extra hypotheek op zijn huis af te sluiten. De hausse op de huizenmarkt lijkt dan ook nog niet over zijn hoogtepunt heen te zijn, aldus de bank. Met alle risico's van dien. "Maar huiseigenaren lijken op dit moment ongevoelig voor waarschuwende berichtgeving", stelt de bank.

Het krediet dat afsluiting van een tweede hypotheek of oversluiting van de oude oplevert, wordt vooral gebruikt om de maandelijkse woonlasten te verlagen. Ook verzilveren Nederlanders de overwaarde op hun huis voor aankoop van dure goederen als auto's, boten en caravans, een verbouwing of om te kunnen beleggen in aandelen.

Tussen 1996 en 1999 besteedden de huizenbezitters op deze manier ongeveer f 7 miljard aan beleggingen en aflossing van leningen. Bijna vijf keer zo veel, f 32 miljard, gaven zij uit aan woningverbetering en andere consumptieve bestedingen. Dit alles had uiteraard grote invloed op de economische groei.

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl