Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 24 juni 2000 Belasting op huizenbezit daalt met kwart procent

AMSTERDAM Het huurwaardeforfait zal volgend jaar vermoedelijk met circa 0,25 % omlaaggaan.

De Waarderingskamer, die toezicht houdt op de uitvoering van de onroerende- zaakbelasting, heeft dat berekend op basis van voorlopige taxaties van gemeenten. Aanleiding voor de verlaging is de sterke stijging van de huizenprijzen in de afgelopen jaren. In de wet is vastgelegd dat het huurwaardeforfait (een van de waarde van de woning afhankelijke belasting voor huiseigenaren) moet worden aangepast indien de waarde van huizen relatief te veel stijgt.

De afgelopen jaren zijn woningen gemiddeld zo'n 50% duurder geworden. In de Randstad zijn veel huizen en etages zelfs dubbel zo veel waard geworden. Om de vier jaar moet het huurwaardeforfait opnieuw worden vastgesteld. Sinds 1997 ligt het op 1,25%. Volgens de Wet op de Inkomstenbelasting moet dat percentage volgend jaar omlaag. In het uiteindelijke bedrag wordt ook de huurstijging doorberekend.

De stijging van de huren wordt per 1 juli vastgesteld. De opbrengsten uit het huurwaardeforfait voor het Rijk, geven een goed beeld van de hausse op de huizenmarkt. Terwijl in 1990 het Rijk f 1,3 mrd uit de heffing bedroeg deze afgelopen jaar f 4,1 mrd.

Daar staat echter tegenover dat de overheid een veel groter bedrag kwijt is aan de hypotheekrenteaftrek. In 1999 was dat f 16 mrd.

De verwachte daling van een kwart procentpunt is overigens nog niet zeker. Het verantwoordelijke ministerie van FinanciŽn stelt het definitieve percentages als onderdeel van het belastingplan over 2001 vast. Komende Prinsjesdag wordt dat plan door minister Gerrit Zalm van FinanciŽn gepresenteerd.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl