Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 20 juni 2000 EU zoekt naar nieuwe uitweg spaarbelasting

FEIRA - De EU-ministers van financiŽn hebben gisteren en zondagavond naarstige pogingen gedaan een nieuwe uitweg te vinden uit de impasse over de spaarbelasting. Verzet van Oostenrijk en Luxemburg zorgde ervoor dat het overleg werd verdaagd naar vandaag.

De gesprekken concentreren zich op twee grote struikelblokken. Allereerst weigert Oostenrijk in te stemmen met de vaststelling dat informatie-uitwisseling het ultieme in- strument is om EU-belasting op rente van spaartegoeden te regelen. Het feit dat de veertien EU-landen de sancties tegen Wenen voorlopig handhaven, deed Oostenrijk volharden in zijn verzet.

De tweede barriŤre vormt de eis van Luxemburg dat informatie-uitwisseling in de EU pas van start mag gaan als gelijktijdig derde landen, als Zwitserland. Monaco en de VS, hetzelfde systeem invoeren.

Volgens staatssecretaris Bos van financiŽn is de voorwaarde van Luxemburg 'idioot'. 'Je kunt de invoering van EU-regels over een spaargeldbelasting niet laten afhangen van de instemming van derden', aldus Bos. Luxemburg voorziet zijn einde als financieel centrum bij eenzijdige invoering door de EU. Dan vlucht het vermogen naar elders. Portugal stelt voor om de Commissie en de EU-voorzitter maximaal twee jaar te geven om een akkoord te bereiken over een regeling met derde landen. Zodra er zekerheid is dat de betrokken landen passende maatregelen nemen, zou een EU-richtlijn over spaarbelasting moeten worden aangenomen.

Daarin krijgen de lidstaten de keuze tussen een belasting ingehouden bij de bron of informatieverstrekking aan elkaars belastingdiensten. Vervolgens zou binnen vijf tot zeven jaar de overgang naar een systeem van informatie-uitwisseling moeten plaatsvinden.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl