Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 20 juni 2000 Texel ziet heliís liefst met grote boog om eiland gaan

TEXEL - De gemeente Texel wil af van de helikopters die dwars over het eiland vliegen. De heliís veroorzaken volgens de gemeente onnodig veel geluidsoverlast. Daarom staat het gemeentebestuur een actie om de vliegroutes van de wentelwieken verplaatst te krijgen, zodat ze voortaan over de Noordzee gaan.

Bewoners van Texel worden zeer regelmatig opgeschrikt door het lawaai van grote helikopters die dwars over het eiland komen. Vooral helikopters die vanaf Den Helder Airport in Den Helder naar boorplatforms op zee gaan om die te bevoorraden komen over Texel, maar ook de marine vliegt met haar helikopters regelmatig over het eiland.

Volgens de gemeenteraad leidt dit tot 'ernstige lawaai-overlast'. Het gevlieg met de heli's strookt volgens de gemeente absoluut niet met de status van stiltegebied die driekwart van het eiland heeft. In zulke gebie-den gelden strenge regels voor activiteiten die lawaai maken. Bovendien worden de bossen en duinen van het eiland binnenkort officieel tot Nationaal Park uitgeroepen.

"En juist in dit gebied zorgen die helikopters voor veel herrie. Dat is natuurlijk niet met elkaar te rijmen aldus raadslid A. Oosterbaan van GroenLinks. De hele raad heeft zich inmiddels in een motie uitgesproken om het helikopterlawaai te beperken. Ook burgemeester en wethouders staan achter het streven.

Volgens de gemeenteraad kunnen de vliegroutes van de helikopters 'zonder problemen' verplaatst worden naar de Noordzee. "Waardoor de verstoring voor mens en dier substantieel zal worden verminderd." Burgemeester en wethouders gaan proberen vliegroutes gewijzigd te krijgen.(NHD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl