Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 20 juni 2000 Geen draagvlak bollenkwekers voor duinzoom

DEN HELDER - Zeven bloembollenkwekers hebben eensluidende bezwaren tegen het duinzoomplan waarmee de gemeente Den Helder de strook bollenland langs de Zanddijk een toeristisch/recreatief karakter wil geven. Volgens de bollenkwekers is er binnen de sector geen draagvlak voor verdere ontwikkeling van het plan. Realisering zou bovendien slechts ten koste gaan van kwalitatief hoogwaardige bollengrond waarvoor geen gelijkwaardig alternatief beschikbaar is.

Van de VOF C. Wessels & Zn aan de Langevliet ligt een deel van het bedrijf binnen het gebied dat de gemeente wil aanpakken. Namens het bedrijf maakt J. Wessels duidelijk dat de plannen nadelige gevolgen hebben op de bedrijfsvoering. We raken een perceel prima bollengrond kwijt waarvoor geen vervangende grond beschikbaar is. Daardoor zullen de bedrijfsmiddelen, machines en inventaris ingezet worden op een kleinere oppervlakte waardoor de kosten stijgen." Ook zou het bedrijf aan extra eisen moeten gaan voldoen wanneer langs de grens van de bollengrond, een sloot of waterpartij aangelegd wordt.

Dat de uitvoering van het Duinzoomplan nog wel tientallen jaren op zich zal laten wachten, maakt het er volgens Wessels allemaal niet beter op. "Dit betekent een voortdurende onduidelijkheid en onzekerheid voor de toekomst van ons bedrijf en daar zijn wij niet mee gediend." Die onzekerheid is volgens W.Hulsebosch van het gelijknamige bedrijf aan de Middenvliet, al jarenlang gaande. "Er wordt al decennia lang over de invulling van een 'duinzoomplan' gediscussieerd. De in het plangebied gevestigde bloembollenbedrijven hebben derhalve al die tijd te maken gehad met planologische onduidelijkheid.

Dit betekent ontegenzeglijk dat deze bedrijven al gedurende een lange periode in de ontwikkeling worden geremd. Er moet zo snel mogelijk een einde komen aan deze onzekerheid. Investeringen in de kennis- en kapitaalintensieve bloembollensector vereisen planologische duidelijkheid.". De Westelijke Land en Tuinbouw Organisatie (WLTO) steunt dit standpunt.(NHD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl