Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 16 juni 2000 Wet vergroot controle op bestuursorgaan

DEN HAAG - Deze zomer gaat een wetsontwerp naar de Tweede Kamer dat de greep van de politiek op de zogenaamde zelfstandige bestuursorganen moet versterken. Minister-president Kok zegde dat gisteren toe in het kamerdebat over de financiŽle verantwoording van het Rijk over 1999.

De Kamer vindt dat zij en de regering onvoldoende zicht hebben op de zelfstandige bestuursorganen. Zbo's staan op afstand van de rijksorganisatie, maar voeren wel overheidstaken uit en worden (deels) uit publieke middelen gefinancierd.

Het gaat om honderden instellingen. voor zbo's in de gezondheidszorg en de sociale zekerheid ligt de situatie extra gecompliceerd. Zij worden vaak gefinancierd uit premies, en publieke geldstroom die veel moeilijker te controleren is voor de Kamer dan de reguliere begrotingsgelden.

Aan een kaderwet voor zbo's wordt al jaren gewerkt, maar Kok beloofde nu dat het ontwerp deze zomer bij de Kamer zal worden ingediend. De regering is, sinds de Algemene Rekenkamer zich in 1994 kritisch uitliet over zbo's, bezig om ~ instellingen door te lichten. In 1998 zijn richtlijnen uitgevaardigd waaraan zbo's zich moeten houden.

De kaderwet gaat een stap verder en moet volgens Kok iets toevoegen aan het instrumentarium dat nu beschikbaar is met betrekking tot zboīs. De nieuwe wet zal onder andere een algemeen kader geven voor de verdeling van verantwoordelijkheden tussen de minister en de instelling.(FD)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes vari√ęrend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl