Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 27 Maart 2002 Penning en prijs voor Van Kemenade bij afscheid van Noord-Holland

Prof. dr. J.A. van Kemenade ontving 25 maart uit handen van gedeputeerde mr. H.M Meijdam de zilveren penning van de provincie Noord-Holland, ter gelegenheid van zijn afscheid als commissaris van de Koningin in de provincie Noord-Holland. De penning is een eerbetoon wegens de inzet van de heer Van Kemenade voor de provincie. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland kenden de scheidende commissaris bovendien een prijs toe: de prof. dr. J.A. van Kemenadeprijs, die voortaan als wisselprijs om de drie jaar zal worden toegekend aan een persoon die zich onderscheidt op het terrein van het denken over het openbaar bestuur. Dan zal de heer Van Kemenade optreden als voorzitter van de jury.

Prof. dr J.A. van Kemenade-prijs

De ‘Prof. dr J.A. van Kemenade-prijs’ is door gedeputeerde staten van Noord-Holland ingesteld. Met het instellen van deze prijs hebben gedeputeerde staten van Noord-Holland hun grote waardering tot uitdrukking willen brengen voor de indrukwekkende wijze waarop de heer Van Kemenade in woord, daad, en in geschriften, heeft bijgedragen aan de verhoging van de kwaliteit van het openbaar bestuur. De prijs wordt om de drie jaar toegekend aan een persoon die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het openbaar bestuur. De ‘Prof. dr J.A. van Kemenadeprijs’ bestaat uit twee beelden. Het grootste van de twee is een wisseltrofee, een bronzen beeld , ‘Figuur met mantel’ van kunstenares Fem Zwaag uit Haarlem. Haar werk wordt gekenmerkt door een geabstraheerde figuratie. Een kleiner beeld in brons mag door de ontvanger van de wisselprijs worden behouden. De ‘Prof. dr J.A. van Kemenadeprijs’ nu dus voor het eerst uitgereikt aan de heer Van Kemenade zelf tijdens zijn afscheid, zal later worden toegekend op voordracht van een jury die onder voorzitterschap staat van de heer J.A. van Kemenade.

Bij het afscheid in een bijzondere zitting van Provinciale Staten van Noord-Holland werd het woord gevoerd door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mr. K. G. de Vries, drs. J.Wallage (die een liber amicorum aanbood), loco-commissaris mr. H.M.Meijdam, die de provinciepenning en de Van Kemenadeprijs overhandigde, drs. C. Mooij namens de staten, griffier mr. H.W.M.Oppenhuis de Jong, die een bundel van het eigen werk van de heer Van Kemenade aanbood, en door de heer Van Kemenade zelf.

In zijn toespraak refereerde de heer Meijdam er aan dat de heer Van Kemenade gedurende bijna een decennium het ambt van commissaris van de Koningin met zeer veel enthousiasme, grote inzet en op zeer kundige wijze invulling heeft gegeven. Hij heeft zich op een uiterst verdienstelijke wijze ingezet voor tal van bestuurlijke vraagstukken binnen de provincie Noord-Holland.Mede dankzij zijn inspanningen zijn rond complexe bestuurlijke vraagstukken bestuurlijke kaders tot stand gekomen, zoals bijvoorbeeld rond de Regionale Samenwerking Amsterdam, waarbinnen afstemming, coördinatie en oplossingen vorm hebben kunnen krijgen.

Loopbaan Van Kemenade

De heer Van Kemenade begon zijn loopbaan in 1958 als wetenschappelijk medewerker bij het Sociologisch Instituut aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen.

Vervolgens was hij van 1965 tot 1973 directeur Toegepaste Sociologie te Nijmegen terwijl hij in de periode 1970-1973 ook buitengewoon hoogleraar Onderwijssociologie was aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen. Tevens maakte hij in die periode deel uit van het College van Bestuur.

Vervolgens was hij in het Kabinet Den Uyl van 1973 tot 1977 Minister van Onderwijs en Wetenschappen en van 1978-1981 lid van de Tweede Kamer voor de PvdA-fractie, alsmede buitengewoon hoogleraar Onderwijskunde aan de Universiteit van Groningen. In het tweede Kabinet Van Agt was hij van 1981-1982 Minister van Onderwijs en Wetenschappen en tevens coördinerend Minister van Wetenschapsbeleid en Projectminister Volwasseneducatie.

In 1982 werd hij benoemd tot formateur en van 1982-1984 was hij lid van de Tweede Kamer voor de PvdA. Van 1983-1984 was hij voorzitter van de Vaste Kamer Commissie voor Nederlands-Antilliaanse Zaken en tevens van 1982-1984 buitengewoon hoogleraar Algemene en vergelijkende Onderwijskunde aan de Universiteit van Amsterdam.

Van 1984-1988 was hij voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam en van 1987-1995 buitengewoon hoogleraar Algemene en Vergelijkende Onderwijskunde aan de Open Universiteit. In 1988 volgde zijn benoeming tot burgemeester van Eindhoven en sinds 16 mei 1992 is hij commissaris van de Koningin in deze provincie. De heer Van Kemenade vervulde en vervult tal van nevenactiviteiten.

Zo is hij ondermeer vice-voorzitter van de Raad van Commissarissen van de Nederlandsche Bank, lid van het bestuur van de Stichting Dr.J.M. den Uyllezing, lid adviescommissie van het International Institute for the study of Islam in the modern world, voorzitter van de Stichting Bouwfonds Fondsenbeheer, lid van International Council for Democracy in Israël en Hoogleraar in de Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam te Amsterdam. (Bron: Prov. NH)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl