Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 12 Februari 2002 Provincie op bres voor asielzoekersentra

Gedeputeerden Staten (GS) en VNG willen in overleg met alle gemeenten en regionale samenwerkingsverbanden in totaal 6150 permanente opvangplekken voor asielzoekers vóór 2006 realiseren. Momenteel is er geen enkele permanente locatie in de provincie Noord-Holland.

GS stellen uiteindelijk een lijst van locaties op voor permanente asielzoekerscentra (AZC). De lijst wordt vervolgens aan het COA aangeboden voor verdere uitvoering. Bij het zoeken naar plekken voor permanente AZC staat het bereiken van maatschappelijk draagvlak centraal.

Het rijk wil dat alle provincies meewerken aan het vinden van meer permanente AZC omdat er structureel te weinig opvang is voor asielzoekers. Rijk en COA ervaren dat het vinden van geschikte locaties niet naar wens verloopt. Het rijk kan met steun van de provincies zijn opvangplicht beter nakomen en zorgvuldiger uitvoeren.

Plan van aanpak

Het provinciale plan van aanpak biedt ruimte voor het oplossen van een aantal leefbaarheidproblemen door een gezamenlijke inzet van het COA, de gemeenten en provincie. Hierbij kan gedacht worden aan het oplossen van knelpunten voor de bereikbaarheid per openbaar vervoer van dunbevolkte gebieden. De komst van een permanente AZC kan leiden tot een verrijking van het aanbod aan faciliteiten in de recreatie. In de loop van het traject zal dit onderdeel duidelijker vormen aannemen en zullen ook financiële instrumenten bespreekbaar zijn. Het COA blijft de uitvoerende instantie die de realisatie in handen heeft. De kosten die gepaard gaan met de realisatie zijn ook voor rekening van het COA. Dit geldt ook voor de faciliteiten die horen bij een asielzoekerscentrum.

IPO, VNG en Rijk hebben een objectieve sleutel bepaald. Daarmee is de landelijke locatiebehoefte over de provincies verdeeld. De verdeling is: totale bevolking provincie / (gedeeld door) totale bevolking Nederland X (maal) wegingsfactor X (maal) opvangbehoefte. De wegingsfactor per gemeente is afgeleid uit de verstedelijkingsklassen die het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) onderscheidt.

GS stellen voor om binnen elk regionale samenwerkingsverband te kijken hoe hieraan invulling wordt gegeven. Dit betekent dat niet iedere gemeente binnen haar grenzen het gevraagde aantal opvangplekken (zie bijlage) hoeft te realiseren. Gemeenten kunnen ook samen een voorstel maken voor het aanbieden van een locatie voor een permanente AZC waaraan op zijn minst 350 mensen opvang wordt geboden. Met het COA hebben GS criteria geformuleerd waaraan de locatie bij voorkeur moet voldoen:

  1. Een minimaal oppervlak van 2 hectare
  2. Op loopafstand van het openbaar vervoer
  3. Op loop- of fietsafstand (tot circa 5 km) van het winkelcentrum (supermarkt)
  4. De kavel moet gelegen zijn aan een (openbare) weg met bij voorkeur fiets- voetpad of de mogelijkheid daartoe.
  5. Het terrein mag niet vervuild zijn (de bij een bouwaanvraag geëiste schoongrond verklaring is benodigd), of de sanering van de mogelijke vervuiling is financieel verantwoord.
  6. Het terrein moet vrij zijn van milieuzones op het gebied van geluid (verkeer, industrie, spoor, etc) geur, stof, opslag gevaarlijke stoffen etc.
  7. Er moet bekeken worden of het centrum de omgeving niet onevenredig belemmert.
  8. Het terrein moet zoveel mogelijk vrij te (maken) zijn van kabels en leidingen.
  9. De geluidsbelasting moet voldoen aan het bouwbesluit voor het binnenniveau. Voor geluidsbelastingen op het terrein van boven de 55 dB(A) kan mogelijk ontheffing worden aangevraagd.
  10. Het realiseren van een asielzoekerscentrum moet planologisch inpasbaar zijn.

Gemeenten en samenwerkingsverbanden is gevraagd om binnen 8 weken de provincie te informeren over de wijze waarop zij het verzoek van de provincie gaan oppakken. In november 2002 verwachten GS een lijst met mogelijke permanente AZC-locaties te kunnen aanbieden aan het COA.

BIJLAGE bij persbericht permanente Asielzoekerscentra Noord-Holland

Berekende verdeling permanente opvangplaatsen asielzoekers Totaal voor de provincie Noord-Holland: 6.187 permanente opvangplaatsen asielzoekers nodig

Regio Gooi- en Vechtstreek
Gemeente: berekende opvang Asielzoekers:
Blaricum 41
Bussum 67
Hilversum 179
Huizen 92
Laren 50
Muiden 37
Naarden 55
Weesp 39
Wijdemeren 105
Totaal : 665
Regio IJmond
Beverwijk 78
Heemskerk 78
Uitgeest 49
Velsen 145
Totaal : 350
Regio Kop van Noord-Holland
Anna Paulowna 75
Den Helder 129
Harenkarspel 81
Niedorp 62
Schagen 75
Texel 73
Wieringen 45
Wieringermeer 67
Zijpe 61
Totaal : 668
Regio Noord-Kennemerland
Alkmaar 202
Bergen 138
Castricum 130
Graft-de Rijp 34
Heerhugowaard 144
Heiloo 71
Langedijk 103
Schermer 27
Totaal : 849
Regio ROA
Aalsmeer 98
Amstelveen 169
Amsterdam 795
Beemster 37
Diemen 52
Edam-Volendam 90
Haarlemmermeer 363
Landsmeer 45
Oostzaan 39
Ouder-Amstel 42
Purmerend 153
Uithoorn 85
Waterland 76
Wormerland 50
Zaanstad 295
Zeevang 34
Totaal : 2.423
Regio Westfriesland
Andijk 35
Drechterland 54
Enkhuizen 55
Hoorn 211
Medemblik 33
Noorder-
Koggenland 57
Obdam 35
Opmeer 59
Stede Broec 92
Venhuizen 42
Wervershoof 46
Wester-Koggenland 73
Wognum 43
Totaal : 835
Regio Zuid-Kennemerland
Bennebroek 22
Bloemendaal 55
Haarlem 161
Haarlemmerliede
en Spaarnwoude 23
Heemstede 84
Zandvoort 52
Totaal : 397
(Bron: Prov. NH)

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl