Deze website maakt gebruik van Google Adsense - zie onze Privacyverklaring

Algemeen : 25 Januari 2002 Studie Wieringermeer

'Wieringermeer, de ontbrekende schakel?'
Een studie naar de ontwikkelingsmogelijkheden

Gezamenlijk persbericht

De provincie Noord-Holland en de gemeente Wieringermeer starten gezamenlijk een studie naar ontwikkelingen in Wieringermeer, in relatie tot Regionaal Stedelijk Netwerk Noordwest Holland, die zowel de economische structuur als de ruimtelijke kwaliteit van de gemeente kunnen versterken. De resultaten van deze studie 'Wieringermeer, de ontbrekende schakel' worden straks een wezenlijk onderdeel van het op te stellen 'Ruimtelijk Ontwikkelingsbeeld Noord-Hollland-Noord'.

Nieuwe aanpak
In het najaar van 2001 heeft in de statencommissie ROB een discussie plaatsgevonden over de op te stellen Ruimtelijke visie Wieringermeer. Daarbij ging het met name over de relatie tussen de visie Wieringermeer en de plannen voor de regio. En over de vraag hoe deze visie zich verhield tot het lopende en nieuwe Ruimtelijke Ordeningsbeleid. Daarnaast hebben zich inmiddels in Noord-Holland-Noord ontwikkelingen voorgedaan, die raken aan het onderzoekstraject in Wieringermeer. Op initiatief van NW-8 is het regionaal Stedelijk Netwerk Noordwest Holland in de Vijfde Nota opgenomen.

Dit heeft tot gevolg dat er geen sprake meer zal zijn van een op zichzelf staande visie voor
Wieringermeer. Maar van een studie die de ontwikkelingsmogelijkheden van
Wieringermeer beziet in relatie tot het Regionaal Stedelijk Netwerk Noordwest Holland.
Hierbij wordt ook gekeken naar de effecten, die de lopende plannen en projecten hebben op extra woningbouw in Wieringermeer. Gezien het karakter van een studie zullen wel gesprekken plaatsvinden met sleutelfiguren in de regio, maar zal de formele afstemming met alle relevante partijen plaats vinden in het kader van het op te stellen Ontwikkelingsbeeld Noord-Holland Noord.


De nieuwe aanpak volgt drie hoofdlijnen.

  1. Regionaal evenwicht en balans tussen de kernen in Noord-Holland Noord
    Ontwikkelingsmogelijkheden in Wieringermeer moeten in de context van het Regionaal Stedelijk Netwerk Noordwest Holland worden bestudeerd. Er moet bovendien sprake zijn van een organische ontwikkeling, waarbij groei van het voorzieningenpeil en inwonertal een logisch en natuurlijk gevolg is van nieuwe functies op de juiste plek.

  2. Ingrijpende beleidswijzigingen worden in het komende streekplanproces beoordeeld
    Bestaand beleid is het uitgangspunt. Ingrijpende beleidswijzigingen worden in het proces voor een nieuwe visie voor Noord-Holland Noord afgewogen. In dat kader zullen de afwegingen worden gemaakt over ontwikkelingen die grote ruimtelijke gevolgen hebben voor Wieringermeer en voor de regio.

  3. Behoud identiteit en kwaliteit van Wieringermeer
    Bij het zoeken naar nieuwe functies zal zorgvuldig rekening worden gehouden met landschappelijke kwaliteiten, het milieu en de (culturele) identiteit van de polder.

De studie
In de studie wordt gezocht worden naar nieuwe, aanvullende dragers voor de lokale én regionale economie. Bovendien mag Wieringermeer geen vergaarbak worden van activiteiten die men elders niet wil.

In de studie worden de volgende thema's in ieder geval bestudeerd

Relatie met het Ruimtelijk Ontwikkelingsbeeld Noord-Holland Noord
Voor de periode tot 2015 wordt een Ruimtelijk ontwikkelingsbeeld voor Noord-Holland-Noord opgesteld. Dit wordt in 2002 afgerond. Hierbij wordt ook gekeken welke rol Wieringermeer kan spelen bij de regionale woningbehoefte, met name in relatie tot de kernen van het regionaal Stedelijk Netwerk Noordwest Holland. De resultaten van de studie Wieringermeer worden onderdeel van de nog op te stellen scenario's in het Ruimtelijk Ontwikkelingsbeeld Noord-Holland-Noord. Deze scenario's zullen nog voor de zomer 2002 in GS behandeld worden.

Relatie met lopende projecten en studies
Belangrijke projecten in het gebied zijn o.a. het bedrijventerrein Robbenplaat, het Wieringerrandmeer, het zoekgebied voor 225 ha. glastuinbouwgebied, de haalbaarheid van 1000 ha. Projectmatige bollenteelt en van een agri-businesscomplex. Deze projecten en de studie voor Wieringermeer moeten elkaar versterken. Momenteel loopt er ook een onderzoek naar de bestuurlijke toekomst van de kop van Noord-Holland. Gezorgd wordt voor afstemming met dit onderzoek.

Planning

Informatie:
Provincie Noord-Holland, Yolande Koot, tel. (023) 514 42 83
Gerard Kooman, tel (023) 514 31 00 (opvragen notitie)
Gemeente Wieringermeer: zie informatie voor de pers

Nieuws

NoordTopics

Gesponsorde koppelingen

WandelNetwerk Noord-Holland
Ook bij jou om de hoek hebben we de leukste routes geselecteerd, door mooie landschappen, lintdorpen en natuurgebieden, over boerenlandpaden, eeuwenoude dijken en langs historische locaties. En nog mooier: jaarlijks worden er nieuwe routes toegevoegd. Zo biedt Wandelnetwerk in Noord-Holland steeds meer mogelijkheden voor een gezonde, sportieve en interessante wandeling in het prachtige Noord-Holland! wandelnetwerknoordholland.nl

Noord-Hollandpad
Het Noord-Hollandpad is een langeafstandswandelpad langs water, duinen, schapen, bloembollen, historische dorpen, molens, gemalen, boerenlandpaden, dijken, slootjes, trekpontjes en heide. Eigenlijk alles wat Nederland zo bijzonder maakt. De hoofdroute is 284 km lang en verdeeld in 16 etappes variërend van 10 tot 25 km. noordhollandpad.nl